+381 69 440 6627

O nama

Taraš,  selo sa 1000 stanovnika, na svega 20 km od Zrenjanima, smešteno je na obali Tise, koje je prosle godine proglašeno za Evropsko selo roda. Upravo tu, na samom ulazu u poslednju oazu ovih ptica selica, smestilo se i poljoprivredno gazdinstvo “Šokšić”, nadaleko poznato po kvalitetnom organskom krompiru sa Taraških polja.

Da u životu ništa nije slučajno, potvrđuje i Gordana Šokšić, domaćica, vizionar i majka dva sina. Zajedno sa svojim suprugom Vojislavom, započela je organsku proizvodnju 2007. godine:  “Do pre nekoliko godina živeli smo u gradu. Suprug je jednom prilikom saznao da se u Zrenjaninu održava edukacija o organskoj proizvodnji, te smo odlučili da je posetimo I naučimo nešto novo. S obzirom da smo i ranije na svom imanju u Tarašu imali baštu, započeli smo najpre sa 23 ara, kako bismo što bolje proučili ovakav vid proizvodnje.”

Svaki početak je težak, ali svojim trudom i radom, porodica Šokšić uspela je da se proširi na 10 ha, gajeći  krompir kao zaštitni znak ovog gazdinstva, koji je nadaleko poznat među potrošačima organske hrane.
Kako su potrebe tržišta rasle, tako je i rad zahtevao više obaveza.  Godana je napustila državni posao u Opštinskom sudu i posvetila je život porodici i seoskom domaćinstvu:

“Nismo se ni u jednom trenutku pokajali. Donela sam važnu odluku koja mi je omogućila da život u gradu zamenim životom na selu. Iako organska proizvodnja zahteva dosta rada, srećna sam što sam sve vreme sa svojom porodicom i smatram da je neophodno verovati u to što radite.”

Pored posla koji Gordana i Vojislav obavljaju, veliku podršku pružaju im i njihova dva sina, Mirko i Goran. Nakon završene srednje škole odlučili su da upišu Poljoprivredni fakultet i da se, zajedno sa svojim roditeljima, posvete organskoj proizvodnji.  Mlađi sin, Goran, započeo je sa prodajom proizvoda putem internet porudžbine i veruje da će ovakav savremeni vid kupovine postati praktičniji način nabavke organskih proizvoda.

Pored krompira, na svojim površinama proizvode  šargarepu, cveklu, kupus, luk, salatu, spanać, dok od nedavno u plasteniku imaju i paradajz, papriku, tikvice i krastavac. Pored povrtarske proizvodnje, porodica Šokšić okrenuta je ka proizvodnji organskih jaja.  Svoje proizvode prodaju u Beogradu, Novom Sadu, dok se odnedavno proizvodi mogu naći i u velikim marketima kao i prodavnicama organske hrane.

Kao i u svakom poslovanju, tako i u organskoj proizvodnji može se naići na izvesne probleme i nedostatke. Svojom upornošću i vrednim radom, porodica Šokšić prevazilazi teške prepreke i proizvodi kvalitetne plodove za potrošače koji umeju da prepoznaju i da cene vrednost kvalitetnog proizvoda.

“Smatram da smo ostvarili ono što smo želeli. Život na selu nije lak, ali tu ste ipak svoj na svome. Želimo da svojim načinom proizvodnje podstaknemo I druge da razviju svest o značaju organskih proizvoda, očuvanju prirode, zemljišta, koje ćemo ostaviti deci naše dece. To je prava sreća. Ljudi koji su vredni i uporni su i uspešni. Na svojoj zemlji. U svojoj zemlji.”, zaključuje Gordana.

×
×

Cart